• VERVOLG-07
  • VERVOLG-06
  • VERVOLG-03
  • VERVOLG-01
  • VERVOLG-05
  • VERVOLG-10
  • VERVOLG-08
  • VERVOLG-09
  • VERVOLG-04
  • VERVOLG-02

HE'J 'T AL HEURD ?

23-4-2024 nachtvorstberegening

Behalve het doek leggen, gaan we ook percelen beregenen op het moment dat het vriest. Dat is 's nachts dus. Dat betekend dat Marcel (onze jarige job, nota bene) vanaf een uur of 1 's nachts op pad is gegaan om her en der de vaste beregening aan te zetten met de fijne sproeiers. Natuurlijk stonden de pompen e.d. wel klaar, maar ze moeten toch wel aangezet worden. Na een paar uur moeten de secties weer verzet zodat uiteindelijk het hele perceel goed nat is. We kunnen met de vaste beregening niet het hele perceel in een keer besproeien, dus doen we dat in delen. Van het ene perceel naar het andere rijden, kranen omzetten, sproeiers checken, pomp aan, pomp uit tot in de vroege ochtend... En het was koud! Een paar minuten nadat deze foto's gemaakt zijn door een buurvrouw, gingen de sproeiers weer uit. Helemaal volgens planning.

Hopen dat het gelukt is om de nachtvorstschade te beperken, we hebben er in ieder geval alles aan gedaan.

21-04-2024 een hele klus, dat doek leggen

Tja, er werd nachtvorst voorspeld dus we moesten doek leggen om de 2-jarige lelies te beschermen.

Afgelopen maanden is o.a. een nieuwe doek-legger gemaakt. Daarmee kunnen we de haspels met doek af- en ook weer oprollen.  Het doek stond al een tijd klaar op de haspels.

Nu we met 2 machines kunnen werken zou het wel vlot moeten gaan... tenminste... als de wind ook een beetje mee werkt! Rond elke bui trok de wind flink aan en moest er weer een stuk opnieuw gelegd worden. De banen zijn 16 meter breed en ruim 500 meter lang. Het doek wordt vastgelegd met grindzakken. Check onze facebook-pagina eens, daar staan ook filmpjes van het leggen.

Uiteindelijk is het toch gelukt! Iedereen die ons geholpen heeft deze klus te klaren (onze medewerkers en de uitzendkrachten): enorm bedankt!

14-4-2024 Kleurrijke akkers

Poah, zie ze shinen, die prachtige tulpen. Het is echt een heel mooi gezicht, dat bloeiende veld op de Lutter Esch. Het lijkt wel eindeloos, zoals het perceel tegen de Esch op ligt... Deze tulp heet Laptop, veel pimpel-paarser als dit bestaat volgens ons niet!

Dit zijn tulpenbollen voor het plantgoed van volgend jaar, en zullen in de zomer worden geoogst. Het zijn verschillende maten, vandaar ook het verschil in de plant-grootte. Nu bloeien ze nog, binnenkort worden ze gekopt zodat de energie in de bol gaat. Net als onze lelies, het verschil is dat de tulpen in de bloei worden gekopt en lelies precies ervoor. Dit heeft te maken met het moment van selecteren.

Ook op de pioenen-percelen komen de vroegste soorten al voorzichtig in bloei. Er zijn ook al heel veel knoppen te zien. Nu nog een beetje zon en warmte en dan....  

15-3-2024 pioenen stekken planten

Het is nogal afwisselend, qua weer. Maar we konden weer het land op: de pioenenstekken zijn geplant. 

Er zitten al flinke ogen aan. Meestal planten we de pioenen in de herfst, zodat ze zich in het voorjaar al mooi gezet hebben, maar soms loopt het anders. Nu dus een voorjaars-planting.

En dat is ook weer klaar, mooi strak land. Nog even aangerold na het planten. En doorrrr....

Hopelijk binnenkort beginnen met het planten van de lelies.

Maar dan moeten we wel echt een beetje droog weer krijgen, het is nu nog wel wat nat op sommige percelen.

9-3-2024 Bollenpost

Echte bollenpost van Brucht naar Berlijn! Leuk om lelie-liefhebbers over ver, familie in Berlijn in dit geval, een pakketje met wat mooie bollen te sturen. Er wordt al druk gewekt aan de kleurplaat en het ziet er zeker zeer artistiek uit! Aangezien deze lieve kleine dame zelf geen tuin heeft, zullen de bollen waarschijnlijk in een grote pot of in de gezamenlijke tuin geplant worden. Als er beetje voor gezorgd wordt kunnen ze er over een tijdje een mooi boeket van plukken voor op een vaas! 

 

 

3-3-2024 voorjaar

Iedereen merkt het al wel, de dagen worden weer wat langer... Het voorjaar komt er weer aan!

Op het land is het al begonnen, de tulpen, pioenrozen, valeriaan en angelica komen al weer flink boven. 

Het is nog maar begin maart, dus nog wel heel erg vroeg. Het ziet er wel prachtig uit!

We hopen dat de winter nu toch echt achter ons ligt.

23-2-2024 Dagje kijken

In deze tijd van het jaar kan het zomaar gebeuren dat we plotseling een dagje vrij kunnen maken om eens ergens te gaan kijken. De kearls zijn wezen kijken bij een van de afnemers van onze bollen, Bredefleur. Heel mooi om nu eens te zien wat er met 'onze' bollen gebeurd als ze vanuit onze verwerkingsschuur in De Krim dan de wijde wereld in gaan.  Even gekeken hoe de bollen geplant, de bloemen gesneden en verpakt worden.  Na een snelle lunch hebben ze bij een tulpenbedrijf (bijna een 'tulpen-fabriek') een rondleiding gehad. Zoveel automatisering, echt mooie producten uit een prachtig bedrijf!

17-2-2024 valeriaan oogst

In de winter (ergens tussen oktober en maart) wordt het gewas Valeriaan geoogst. De plant zelf is dan afgestorven, en de wortels worden geoogst om daar dan de werkzame (rustgevende) stof uit te halen. En ja, het was her en der nog best wel nat op het land.  Maar op dit perceel viel het allemaal mee, en hebben we het gewas prima kunnen rooien. Na het rooien gaan de wortels naar een spoelerij en vandaaruit worden ze afgeleverd aan een kruidendrogerij.

1-2-2024 Drip leggen

Een maand geleden waren we druk met het weg pompen van het water op de percelen, en nu leggen we de dripslangen zodat we het water er weer in kunnen pompen. Want zelfs na deze zeer natte periode zal het weer voorjaar en zomer worden en moeten we de leliebollen weer water geven. In onze 2-jarige lelies leggen we de dripslangen, er komt dan ook een mooi laagje zand weer overheen. We kunnen er water geven voor de droogte, maar ook in combinatie met vorstdoek proberen we zo nachtvorstschade te voorkomen. 

12-1-2024 Tagetes maaien

De lucht is blauw, en over de vorst kunnen we de tagetes maaien. Het is best een heel gewas wat geklepeld moet worden, en zo over de vorst kan het mooi. En wat een prachtige dag.... 

16-12-2023 Tulpen planten

We hebben vorige week tulpenbollen geplant. Het was nog even een kunstje om de schaarse 'bijna' droge dagen te vinden, maar het is gelukt.

Dit is het eerste jaar dat we ook tulpenbollen hebben staan. De bollen worden voor (of zoals nu, in) de winter geplant, in netten.

 

 

30-11-2023 Weertje...

 

Zelden zijn we zo blij geweest met een sneeuwbuitje! Het vriest gelukkig niet, de weersvoorspellingen zaten er gelukkig naast deze keer. De omstandigheden zijn wat zwaarder maar we kunnen nog steeds rooien. 

8-11-2023 Wat een herfst...

Tjonge, het is een flinke uitdaging om de oogst binnen te krijgen deze herfst. Gelukkig zijn niet alle stukken even nat en konden we de afgelopen dagen tussen de buien door nog flink wat rooien.

Het gaat zwaar, maar het lukt. Met rijplaten in de op- en afritten proberen we de bermen heel te houden. Met tranporthulp van loonbedrijf Prenger krijgen we de bollen wel van het land. Zo komen we een heel eind.

Het is een beetje knooien, en vooral gebruik maken van de momenten dat het kan! 

2023 11 11oogst

****    ****    ****    ****    ****

 

9-10-2023 Valeriaan planten

Vorige week zijn de valeriaan plantjes voor oogst 2024 weer geplant. Deze werkzaamheden gaan in het donker gewoon door in 2 ploegen.

Valeriaan wordt geteeld voor de wortel, daar worden rustgevende medicatie mee gemaakt. U kent misschien wel Valdisper.

Deze plantjes zijn winterhard en zullen volgend jaar het hele jaar groeien. Het kan wel december of januari (2025) worden voordat ze worden geoogst.

De wortels worden dan gespoeld, gedroogd en verwerkt.

2023 10 09 valeriaan pl

****    ****    ****    ****    ****

 

19-9-2023 Kordate mannen

Wat een verrassing troffen onze kordate mannen afgelopen week aan bij het (overigens wel vieze) bord bij  een van onze percelen!

Iemand heeft blijkbaar gedacht dat onze werknemers wel een drankje hadden verdiend met al dat beregenen en harde werk met dit 'dorstige' weer. 

Helaas was het niet meer lekker koel, dus moest het eerst even weer gekoeld worden. Maar het wordt zeer gewaardeerd, hartelijk dank!

En trouwens:   NO DRINKING DURING WORKING HOURS,

maar zeker ook:   NO WORKING DURING DRINKING HOURS

 2023 09 19 kordaat

****    ****    ****    ****    ****

1-7-2023 alsnog even een mooi plaatje

Begin april 2023 zijn er met een drone prachtige foto's gemaakt van een van onze doek-gedekte percelen. Wat een plaatjes!

Ondanks dat het alweer een tijdje terug is, wilden we ze u toch even laten zien...

Het hagewitte doek licht bijna op in de ondergaande zon..., en ziet u straal van de sproeier vab de beregeningshaspel op het andere perceel?

Hij vangt net de laatste zonnestralen van die dag...

2023 04 07 doek collage

 

****    ****    ****    ****

23-6-2023 Bio-bemesting spuiten

Na het buitje van gisteren waren de omstandigheden prima om bio-bemesting te spuiten. Dat doen we ook met onze veldspuit.

Veel bio-producten die we gebruiken zijn niet te combineren met andere middelen, je zult onze spuitcombinaties dus wat vaker kunnen zien rijden.

Dit soort middelen worden door ons ook jaarrond ingezet, met de strooier maar dus ook gewoon met onze veldspuit. 

Je kunt aan de buitenkant van de spuit niet zien wat er in zit: gangbare middelen (waarbij altijd een heel groot deel minerale olie hetgeen ook is toegestaan in de bio-teelt) of biologische middelen, of zelf biologische bemesting (plantversterkers e.d.).

Bollenteelt met oog voor de omgeving!

2023 06 23 collage bio

****    ****    ****    ****

 

5-4-2023 Hey... lek!

Tja, dat kan gebeuren natuurlijk:  en heel klein gaatje in de slang van een van onze beregeningshaspels...

Maar ook dat is snel gefixt, want het wordt ter plaatse vakkundig gerepareerd.

Da's wel even wat anders dan een achterbandje plakken....

2023 04 05 lek collage

****    ****    ****    ****

23-3-2023 Duurzame bollenteelt Drenthe

Vandaag is het plantgoed verladen wat gebruikt gaan worden voor het bio-demo-veld van Duurzame Bollenteelt Drenthe!

2023 03 23 bio demo collage

****    ****    ****    ****

1-3-2023 Pioenen pioenen pioenen!

Het voorjaar is weer in zicht en het zonnetje straalt... prachtig weer om wat pioenwortels te planten.

De grond wordt door ons geploegd, en daarna planten we met behulp van Loonwerker Kok de mooi uitlopende wortelstekken.

De omstandigheden zijn prima, iedereen is gtp (goed te pas)!

Deze pioenwortels blijven 2 jaar op dit perceel, en zullen dus na het groeiseizoen van 2024 worden gerooid.

2023 03 01 collage 2

 

22-2-2023 Wat we nu zoal doen

De afgelopen weken is het plantgoed voor komend seizoen gesorteerd en 'gekookt'. Natuurlijk niet echt gekookt op 100 graden, want dat zouden de bollen niet overleven. Het is een warmwaterbehandeling tegen o.a. aaltjes. De kisten met bollen worden een poosje ondergedompeld in warm water. We noemen het ook wel eens onze jacuzzi...

Op de dagen met mooi weer gaan we al weer wat op het land aan de gang.

Als voorbereiding voor de nachtvorsten van komend voorjaar hebben we de zakken voor het vorstdoek al op de plek gelegd in het land. Een zware klus, dus doen we dat nu alvast en dan liggen die zakken in elk geval al op de plaats als het zover is dat het vorstdoek over onze 2-jarigen getrokken moet worden.

Verder is er kunstmest gestrooid op de 2e-jarige lelies, zodat ze een weer een goede start kunnen maken.

Natuurlijk houden we tussen alle andere bezigheden ook onze koelcellen strak in de gaten, zodat het allemaal gekoeld wordt zoals het hoort!

En er wordt opgeruimd, onderhoud gedaan, monsters genomen en veel overlegd.... en zo nog veel meer.

2023 02 22 collage

***     ***     ***     ***     ***

 

10-12-2022 Stop politie!

Na een lange dag rooien was de veegtrekker afgelopen week 's nachts nog onderweg, toen hij nog werd aangehouden door de politie.

Ze wilden eens even controleren of deze machine niet toevallige gestolen werd!  Je weet het immers maar nooit.

Wij vinden het super dat ze dat doen, landbouwmachines zijn helaas toch wel in trek bij het geboefte...

                                                                        

 

 

 

10-12-2022 Knetterdruk, want dr komt vorst aan!

Na een knetterdrukke week hebben we genoeg lelies kunnen rooien om in ieder geval tot kerst te kunnen sorteren. Door de vorst zal het komende tijd niet gaan, zoals het nu lijkt.

Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, in 2 ploegen, is er gerooid en gespoeld, er zijn stelen getrokken, rijplaten gelegd, kisten vervoerd, wegen geveegd, reparaties uitgevoerd, en wat al niet meer...

Ondertussen was er ook volop actie aan de andere kant in onze schuur, er werd druk gesorteerd en hele vrachten met leliebollen klaar gezet om afgeleverd te worden. 

Met grote dank aan iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft: onze medewerkers, loonbedrijven, monteurs, mechanisatie bedrijven, transportfirma's en nog meer.... We zijn trots op dit topteam!

2022 12 10 knetterdruk collage

*****   *****   *****   *****

 

 

22-10-2022 Niet altijd chemie wat je ziet

Bezig met de voorbereidingen voor oogst 2023.

In de 2 jarige lelies gebruiken we ook biologische producten om de bodem gezond te houden en weerbare gewassen te telen.

Sterkere gewassen zijn minder snel vatbaar voor ziekten, en dan dus ook minder chemische ziektebestrijding vragen.

Deze biologische producten worden met de gangbare machines gespoten en gestrooid, dus met de kunstmeststrooier em de veldspuit. Het is dus echt niet altijd chemie wat je ziet.

2022 10 22 collage bacterien

*****     *****     *****     *****     *****

18-10-2022 Valeriaan planten

Wat een prachtig mooie dag om valeriaan te planten! 

De 12 rij machine rijdt op gps gestaag door, terwijl 2 tot 3 man de planten aanvoeren. Zo kunnen ze heel wat hectares aan per dag.

Resultaat is een groen perceel aan het eind van de dag.

Dit perceel zal pas volgend winter worden geoogst. 

2022 10 18 valeriaan collage

*****     *****     *****     *****     *****

 

14-10-2022 Voorbereidingen

Vlak voor de oogst echt los gaat, nemen we van een aantal partijen nog een extra schubben monster. Deze worden via pcr-techniek in het lab getoetst op virussen om zo de juiste partijen te selecteren voor uitgangsmateriaal. Al met al een flinke klus, bollen op spitten, schubben afpellen, en vooral heel schoon werken, telkens weer nieuwe handschoenen aan...

2022-10-14_monsteren_collage.jpg

*****     *****     *****     *****     *****

 

 

 

 

 

 

 

10-10-2022 Het begin is er

Vanmorgen zijn we gestart met de lelieplantgoed oogst. Het is best nog wel vroeg in het seizoen.

Voorzichtig opstarten en kijken of alles loopt zoals het hoort. En ja hoor, het gaat als een tierelier!

Onder mooie omstandigheden zijn de eerste bollen weer gerooid, gespoeld en in kuubskisten afgeleverd. 

Een goed begin is het halve werk, niet waar? Fingers crossed.

2022 10 10 collage plantgoedoogst

 ****    ****    ****    ****

7-10-2022 Daar gaan ze

De laatste pioenen voor dit seizoen zijn weer gerooid. Mooie omstandigheden, mooi werk!

En nu op naar de lelies. Het rooiseizoen staat weer voor de deur, en iedereen heeft er weer zin in!

2022 10 07 collage laatste pioen

****    ****    ****    ****    

24-9-2022 Groenbemester

Nu de pioenen gerooid zijn, wordt er nog een groenbemester ingezaaid. Groenbemester is goed voor de grond en houdt het organische stof gehalte op peil. Verder geeft het voeding voor het volgende jaar. Helaas kan het ook vermeerdering van aaltjes veroorzaken die het volgende jaar weer schade aan het gewas gaan toebrengen. Japanse Haver voorkomt deze vermeerdering. Tagetes (of Afrikaantjes) kan deze aaltjes zelfs doden, maar het is nu te laat in het jaar om deze nog te kunnen zaaien. Vandaar dat we nu de Japanse Haver hebben gezaaid.

2022 09 24 collage japanse haver

****     ****    ****    ****

24-9-2022 Inkorten, de rem erop

Het hele groeiseizoen hebben we ons het vuur uit de sloffen gelopen om mooie dikke bollen te telen... en nu? Nu maaien we van enkele percelen / soorten een stuk af omdat ze anders te grof worden... 

Hoe dikker hoe beter zou je zeggen, maar dat is niet altijd zo. Te veel te dikke bollen is ook weer niet goed.

Onze afnemers hebben bestellingen geplaatst voor bepaalde bol-maten, en wij proberen dan zoveel mogelijk aan deze bestellingen te kunnen voldoen. Ook als dat betekend dat we de rem op de groei moeten zetten door een heel deel van de plant af te maaien.

2022 09 24 collage inkorten

****    ****    ****    ****

 

 

1-8-2022 Een valkennest...

Afgelopen voorjaar vroeg een buurman van dit perceel, of we met het afstellen van de beregeningssproeier rekening wilden houden met het valkennest dat in de boom aan de rand van het perceel zat. Natuurlijk willen we dat! Het betekend wel dat we een paar keer extra naar het perceel moeten rijden om de sproeier bij te stellen als hij vlak bij het nest was, maar het is gelukt. Inmiddels zijn de jonge valken groot en uitgevlogen... mooi toch?

2022 08 01 collage valkennest

****     ****     ****     ****

 

5-5-2022 biologische middelen

Omdat we in de bollenteelt altijd op zoek zijn naar kwalitatief goede (de beste) bollen, maar met minder inzet van chemie, hebben we dit jaar op een aantal percelen voor de behandeling van grond en plantgoed, de gangbare gewasbescherming vervangen door biologische gewasbescherming.

Voor ons eigenlijk best wel heel spannend, en zeker niet de weg van de minste weerstand. Maar we doen graag mee met innovaties. 

Ons doel:  een gezonde bodem met sterke en weerbare planten.

2022 05 05 collage bio 1

 ****    ****    ****    ****

28-4-2022 Dat was koud vanochtend

Zo, dat was koud vanmorgen!  Het lijkt wel alsof de vorst en koningsdag onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn... 't is bijna ieder jaar bal! 

Gistermiddag en avond alles nog druk beregend om vorstschade te voorkomen.

2022 04 28 collage koud

****    ****    ****    ****

29-3-2022 Dr op en dr weer af

Het doek er op, dan er weer af, en nog een keer....  We blijven bezig met het beschermen van onze schubben tegen de nachtvorst.

Deze schubben zijn ons nieuwe uitgangsmateriaal voor onze teelt, dus daar moeten we heel goed voor zorgen en we willen niet dat ze beschadigen door de nachtvorst....

2022 03 29 collage doekleggen

****    ****    ****    ****

11-3-2022 Voorjaar in de kop!

Het is nog vroeg in de tijd, maar het voorjaar lijkt al in aantocht! 

De eerste werkzaamheden op het land beginnen weer.

Er wordt geploegd en nog wat pioenen geplant. In de 2-jarige lelies wordt kunstmest gestrooid en beregend tegen nachtvorstschade...

En het weer is prachtig... wat wil een boer nog meer?

2022 03 11 collage

****    ****    ****    ****

.#lelieteelt #voorjaar #bemesting #nachtvorstberegening #ploegen #pioenplanten

15-1-2022 Valeriaan oogsten

Ca. 25 jaar geleden teelden we ook al valeriaan,  en het gewas is nu bij ons weer terug van weggeweest.

We hebben verschillende oogstmethoden geprobeerd, zwadrooien met verschillende rooiers en laders, en 1 fase rooien en laden.

Uit de geoogste wortels wordt door de afnemer een extract gehaald en verwerkt tot een homeopatisch kruidenmiddel vanwege onder meer haar rustgevende eigenschappen. 

2022 01 15 collage valeriaan

****    ****    ****    ****

16-12-2021 diner by tractorlight

Onze lelie-oogst vindt grotendeels in november en december plaats. Dan is het al bijna winter, en dan zijn de dagen korter, 's avonds vroeg donker en soms is het best fris. Niet de meest ideale tijd voor oogstwerkzaamheden. Maar ja, onze gewassen zijn niet eerder rijp, dus we moeten wel.

De mannen van de rooi- en spoelploeg maken soms best lange dagen en we proberen ze dan om een uur of half 6 van een warme maaltijd te voorzien. De mensen op de spoelerij kunnen dan even in de kantine gaan zitten, maar ja... de chauffeurs van de rooimachine en tractoren zijn op het land. Toch ziet het er best gezellig uit zo'n  'diner by tractorlight'. En onze warkende helden hebben het dik verdiend!

2021-12-16_diner_by_tractorlight.jpg

***   ***   ***   ***   ***

 

5-12-2021 Zie ginds komt de st... eh... New Holland

En kijk toch eens wie daar zomaar het land op komt rijden! Het is Sinterklaas zelf! Wat een leuke verrassing!

Samen met zijn Pieten kwam Sint eens kijken naar de stand van zaken tijden het lelies rooien.

2021-12-05_sinterklaas.jpg

Sint kwam langs met zijn stalen ros
Er ging op het lelieland flink wat modder los.
Hij kwam even kijken bij het rooiwerk, wat een feest
Want de rooiploeg is afgelopen jaar heel 'braaf' geweest.
Als beloning handenvol pepernoten.

Wat hebben ze er van genoten!

***   ***   ***   ***   ***

4-11-2021 Bezem door de middelenkast

Soms heb je een restje gewasbeschermingsmiddel wat oud is, of niet meer in de huidige regelgeving past. Deze kun je inleveren bij het kca-depot van je gemeente, In Overijssel loopt nu de actie 'Bezem door de middelenkast'. Je kunt, als landbouwer, kosteloos alles aanmelden, de verpakkingen worden van huis afgehaald, en op verantwoorde wijze verwerkt. Deze actie loopt nog tot 11 November.  

2021 11 04 bezem door de kast 1200x300

 ***   ***   ***   ***   ***

3-11-2021 we zijn los!

En we zijn los! De eerste partij bollen van oogst 2021 is weer gesorteerd. Vele handen maken licht werk! De uitzendkrachten zijn vandaag weer begonnen, veel bekende gezichten van vorig seizoen.  

De leliebollen worden via de sorteermachine op de in het systeem ingegeven maten gesorteerd en geteld. Zo komen van de nateb het juiste aantal in de kratten en kunnen ze afgeleverd worden aan de koper.

 2021 11 01 collage weer los

***   ***   ***   ***   ***

31-10-2021 Drukke week...

Dat was even een drukke week! Er is flink wat werk verzet. We zijn begonnen met het rooien van de leliebollen (voor een contractgever), Daarnaast hebben we pioenen geplant, en op een avond ook nog Lelietjes-van-dalen gerooid. Deze Lelietjes-van-dalen zijn gerooid en zijn ook gespoeld in onze spoelerij in De Krim. Verder is er weer gewerkt aan de nieuwe koeling, zoals o.a. het plaatsen van de ventilatioren en wanden. De stroomvoorziening (verzwaring van het net) is voor elkaar gekomen. Ondertussen staat in De Krim onze sorteerlijn weer kant-en-klaar zodat we volgende week kunnen starten met sorteren en afleveren van de leliebollen! Het weer zat ook mooi mee.

2021 10 31 collage druk druk

***   ***   ***   ***   ***

3-9-2021 Kentekenplicht...

Alle motorvoertuigen die op de openbare weg rijden met een constructiesnelheid van 6 km of meer moeten een officieel kenteken gaan voeren. Tot 31 december 2021 kun je dit zelf aan vragen bij de RDW, vanaf 1 januari 2022 zal het voertuig gekeurd moeten worden.

Laten we het dan direct maar regelen, dan is het maar weer klaar. Eventueel kun je voor de aanhangers met witte volgplaten gaan werken. Dat betekent dat je, als je een aanhanger, een pomp, een haspel of iets anders achter de tractor maakt, je dan een witte volgplaat met het zelfde kenteken als de tractor achterop bevestigen moet. Wij denken zo maar dat tijdens het werk, iedereen is druk - druk, daar niet alles van terecht zal komen. Dus i.p.v. volgplaten moet dan ook alle rijdend materiaal dat achter de tractoren ed kan ook worden geregistreerd bij RDW.

Dat was nog best een klusje, maar na heel wat heen-en-weer gemail met de RDW staat alles inmiddels netjes geregistreerd.

De bijbehorende kentekenplaten (met houders) hebben we besteld en zijn vandaag opgehaald. 

De hele boel kan op de machines gemonteerd worden. 

En dan moeten we nog even bedenken waar je dat groene kentekenbewijs laat, want dat zou je bij je moeten hebben als je op pad gaat. Op de tractoren is dat wel goed te doen, maar op de haspels? Of op een landbouwwagen of de kilver? We bedenken er vast nog wel weer wat op...

***   ***   ***   ***   ***

31-8-2021 Spuitdoppen testen, meten is weten ;)

2021 08 31 coll 1

Op ons bedrijf hebben de spuitmachines een belangrijke taak: we gebruiken ze voor gewasbescherming, voor het toedienen van meststoffen en biologische ziekte-werende middelen. Het hoort allemaal tot het takenpakket van onze getrokken Amazone en zelfrijdende Hardy spuitmachine.

We zijn altijd op zoek om de beste techniek te vinden, en de beste spuitdoppen om het middel daar te krijgen waar het hoort: op de plant en niet in de lucht en zeker niet bij een aanwonende.

Daarom werken we ook graag mee aan nieuwe proeven en onderzoeken, ondanks dat het best wat tijd kost...

Deze week zijn onze machines, en een aantal nieuw ontwikkelde doppen, getest in het veld door Syngenta.

Er zijn veldjes uitgezet die met de verschillende doppen zijn behandeld, met schoon water en contrastvloeistof.

Na drogen zijn de planten afgeknipt, en deze worden blaadje voor blaadje getoetst op bedekking.

Na een eerste toets hier thuis is alles opgestuurd naar het laboratorium in Zwitserland, voor een exacte toets. 

Hopelijk kan dit onderzoek bijdragen aan het verbeteren van gewasbeschermingstechnieken voor de hele sector.

2021 08 31 coll 2

 ***   ***   ***   ***   ***

26-8-2021 de bouw vordert gestaag

Er wordt bij ons op het erf hard gewerkt. Terwijl de bouwers van het bouwbedrijf vrij zijn i.v.m. bouwvak, worden bij ons de nodige werkzaamheden gedaan zodat iedereen na de bouw weer snel door kan. Er moesten nog afvoeren en leidingen worden verlegd en betonplaten gelegd worden. Betonvloeren verwijderd, oude betonplaten eruit gehaald en zo mogelijk worden hergebruikt. Putten (met vet- en olieafscheiders) zijn geplaatst, en 3 RemDry's in elkaar geknutseld. RemDry is een zuiveringssysteem van resten van gewasbeschermingsmiddelen in bijvoorbeeld water van de schoonmaakplaats van de spuitmachine. Het water verdampt en de gewasbeschermingsmiddelen blijven in droge vorm achter en kunnen dan afgevoerd worden. Verder is er met de kraan zand uit gehaald, en moest er weer ander zand in. Geshoveld, geschoven en getrild. Het grasland achter de schuur is weer vlakgemaakt en weer ingezaaid. Later in de herfst zal nog een bossingel worden ingeplant, maar voorlopig is het weer netjes. 

Onderstaande collage is van 15-8-2021 (tekst gaat verder onder foto):

2021 08 15 bouw collage

Na de bouwvak zijn de heren-bouwvakkers verder gegaan met het opbouwen van de staalconstruktie waar de geïsoleerde platen aankomen. Op het gedeelte wat onze werkplaats gaat worden hebben we de leidingen voor vloerverwarming op de betonstaalmatten gemonteerd. Het vloerenbedrijf heeft de vloeren gestort en afgewerkt (vlinderen). Het vlinderen duurt best lang, dat wordt nachtwerk. Gelukkig was het deel wat nog niet onder dak zit mooi voor de regen klaar!

***

Natuurlijk moet naast de bouw wel de verzorging van onze gewassen doorgaan. Dat is heel belangrijk, want dáár draait ons bedrijf natuurlijk helemaal om. We willen absoluut geen concessies doen, dus het is echt hard aanpoten dit zomer. Door de weersomstandigheden kunnen we dit seizoen met minder vaak beregenen toe, maar door het vochtige weer ligt wel echt onze gewasbescherming onder druk. De vinger aan de pols houden dus! Komt mooi uit dat we een extra gewasbeschermingsspuit hebben gekocht afgelopen winter, nu kunnen we nog beter  en efficiënter gebruik maken van de droge momenten. Ook is dit de periode dat afnemers even langskomen om samen te kijken hoe 'hun' bollen erbij staan. Ook daar nemen we natuurlijk tijd voor, en kunnen trots laten zien dat de gewassen er prima bij staan!

Collage van 26-8-2021:

2021 08 26 bouw collage

***   ***   ***   ***   ***

 

 

 

 

 

 

5-8-2021 Gerst combinen

Tussen de buien en de bouw- en sloopwerkzaamheden door is het tijd om de gerst te combinen. Hiervoor hebben we Muller VOF uit Rheezerveen gevraagd. We hebben het er mooi droog afgekregen, best bijzonder gezien de weersomstandigheden de laatste tijd. Inmiddels zit zelfs het meeste stro al in het pak en in de schuur om te gebruiken in de paardenhouderij van oma Markhorst. 

2021 08 05 combinen2 1000x500

***   ***   ***   ***   ***

 

 

21-7-2021 Renoveren... een heel project

Inmiddels is het asbest-dak van de middelste schuur professioneel verwijderd door de 'mannetjes-in-witte-pakken'. Omdat deze schuur indertijd geïsoleerd is d.m.v.  het aanbrengen van purschuim, was het toch nog wel even een ding. Maar gisterochtend mochten de linten weer weg, en is ons erf weer vrijgegeven door de asbestsaneerder. 

En nu door met de sloop van de zijwanden.

De spanten moeten blijven staan want die willen we straks opnieuw gebruiken voor de opbouw van de nieuwe koeling.

De nieuwe kapschuur is inmiddels bijna klaar, er moet alleen nog elektriciteit aangesloten worden (dus licht), en her en der nog wat bestrating gelegd.

Wij zijn er blij mee!2021 07 21 renovatie collage

***   ***   ***   ***   ***

 

 

 

 

20-7-2021 de koppen rollen...

We zijn al weer een tijdje aan het koppen. Dit gebeurd vooral machinaal met de kopmachine die op de NH TD is gebouwd. Deze tractor heeft 4 even grote banden en staat hierdoor mooi 'hoog op de poten' en kan gemakkelijk over het gewas heen rijden. 

De bloemen worden eraf gemaaid zodat de energie in de bol gaat, en niet in de bloem. Dit komt de kwaliteit en groei van de bollen ten goede. 
We koppen de lelies als de plant helemaal volgroeid is en de bloemknoppen beginnen te kleuren. Je zult dan ook niet zo vaak een gewas helemaal in bloei zien staan. 

Meestal koppen we de lelies wel 2 keer, soms zelfs wel 3 keer. De kunst is namelijk om zoveel mogelijk de knoppen mee te nemen en zo weinig mogelijk blad. Zo groeit de bol mooi door. Na de eerste keer komen er altijd weer nieuwe knoppen en dan maaien we ze nog een keer. 

Het soort op deze foto is ook al eerder gekopt zoals je kunt zien. 

En dat bruine op de bladeren? Dat komt van de roest in het bronwater waarmee we beregenen...

2021 07 20 koppen1 vierkant

***   ***    ***   ***   *** 

 

 

12-6-2021 de bouwerij

Om ruimte te maken in de bestaande schuren voor extra koelruimte voor plantgoed, wordt nu eerst een werktuigenloods gebouwd. Gaat supersnel en vakkundig door Boma Staalbouw. Moet ook, want over 5 weken wordt de oude schuur kaal gemaakt, en moet dan natuurlijk helemaal leeg zijn. De werkplaats moet dan verhuizen naar een andere plaats, de machines en werktuigen naar de nieuwe schuur...  

2021 06 12 bouw collage

***   ***   ***   ***   ***

8-6-2021 Weer beregenen

Een paar dagen geleden waren we aan de ene kant van Hardenberg nog druk om het water van de dikke buiten van het land te krijgen, terwijl we vandaag 10 km verderop weer starten met beregenen... tja, zo gaat dat.

We hebben al wel eerder wat beregend dit seizoen, maar dat was tegen nachtvorstschade. Dit keer gaat het er om ervoor te zorgen dat de planten goed kunnen groeien. Het hoort erbij.

2021 06 08 collage beregenen

***   ***   ***   ***   ***

 

27-5-2021 Schubben

Mooi klusje voor tijdens de regenbuien:  deze week zijn de ingepakte schubben uitgezeefd. Dit zijn kleine nieuwe bolletjes, veelal nog vast aan de schub waarop ze zijn gegroeid. Ze zijn gegroeid op een lelieschub, onder optimale  omstandigheden in een bak met kokos. We zeven nu de bolletjes (met schubjes) uit de kokos en dan zijn ze klaar om te planten. Dit is ons nieuwe uitgangsmateriaal voor de komende jaren!

2021 05 27 collage schubben

***   ***   ***   ***   ***

 

 

8-5-2021 Bouwen

We zijn begonnen met de bouw van een kapschuur. De plannen liggen er al lang, maar er moest vergunnings-technisch van alles geregeld worden. Maar nu gaat het toch echt gebeuren!

De nieuw te bouwen kapschuur komt aan de rechterkant op ons erf, precies naast het plein. Deze grond hebben we een aantal jaren geleden gekocht. Toen moest er nog vergunning komen om op deze plaats te mogen bouwen. Het bouwblok moest verschoven, en wat al niet meer.

De kapschuur wordt 60 meter lang, en 18 meter breed met een oversteek van 2 meter.

Er zal onder andere een geïsoleerde plaats voor onze spuitmachine worden gerealiseerd met opslagruimte voor gbm. Verder blijft de schuur aan de voorzijde open voor opslag van machines ed.  Nog veel werk te verzetten, maar de kop is er af!  Wordt vervolgd.

2021 05 08 bouw2 1000x400

 ***   ***   ***   ***   ***

16-4-2021 We zien ze wel zitten...

Zie je ze zitten, 't kleine grut?  Mooi toch. 

2021 04 16 kuikens1 600x500

Er is voorzichtig omheen gewerkt om niets te verstoren.

 

Dit nest is gelukkig (voor alsnog) niet aan rovers ten prooi gevallen. Helaas zien we her en der ook leeggehaalde nesten.

 

Natuurlijk moeten ooievaars en vossen en dassen en alle andere rovers ook eten, maar toch...

 
We hopen dat deze groot worden!
 
 
 
 
 
 
 
 ***   ***   ***   ***   ***
 
 

 

11-4-2021 Doek leggen

Oei, er staat flink nachtvorst in de weersvoorspelling... Dus: actie!  We hebben besloten dat er op dit perceel 2-jarige lelies toch echt vorstdoek gelegd moet worden. Daar ben je nog wel wat mensen voor nodig en waar haal je die zo snel op zondag vandaan?  Met de hulp van vrienden en een aantal uitzendkrachten bleek het allemaal toch mogelijk te zijn!

De breedte van deze doeken is 16 meter, dus dat zijn nog wel hele lappen.  De wind lag zo nu en dan nog wel een beetje dwars. Maar uitendeljk ligt het perceel mooi onder het doek. Een hele geruststelling. Omdat het niet zo warm is overdag kan het doek gerust een paar dagen blijven liggen. Zoals het nu lijkt kan het aan het eind van de week er weer af. We houden het weersbericht in de gaten...

Het gaat hier om 2-jarige lelies, die vorig voorjaar geplant zijn. Ze zijn dus niet geoogst in de afgelopen herfst maar zijn de hele winter in de grond blijven zitten. Nu het voorjaar komt beginnen ze weer te groeien en zijn het inmiddels al weer hele plantjes. Aan het eind van dit jaar zal dit  perceel worden geoogst. Dan oogsten we plantgoed. Dat gaan we het komend jaar weer planten en dan groeien er leverbare bollen uit.

Op dit moment zijn we ook volop aan het lelies planten. 's Ochtends wel koud maar het gaat prima. We moeten er wel rekening mee houden dat er her en der vorst tussen bijvoorbeeld de kisten kan zitten, en dat het laden en lossen iets minder snel gaat.

***   ***   ***   ***   ***

8-3-2021 Sloten maaien

De voorjaarswerkzaamheden komen er weer aan!  Hoewel het nog wel nat is op het land zijn we bezig om o.a. de slootkanten te maaien.

Zo onderhouden we alvast de wateraanvoer van de percelen die we dit jaar gaan gebruiken. En we houden het land natuurlijk netjes.

Indien nodig laten we de loonwerker nog even de watergang uitkorven.  Op dit perceel is dat niet nodig, hier maaien we om de randakkers netjes en begaanbaar te houden.

 Om t.z.t. te kunnen beregenen gaan we op dit perceel gebruik maken van grondwater uit een bron.

 

2021 03 08 maaien12021 03 08 maaien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***   ***   ***   ***   ***

25-2-2021 Drip leggen

Wat is het prachtig weer! Mooi weer om de drip klaar te maken. De sneeuw is weer weg en de schaatsen zijn opgeruimd. 

De grond is inmiddels droog genoeg om dripslangen te leggen. 

Met deze dripslangen kunnen we in droge tijden de planten water geven zonder dat het blad nat wordt.

Op deze manier kunnen we minder water gebruiken en ook minder gewasbeschermingsmiddelen.

We leggen 3 slangen naast elkaar in elk bed, die worden met een klein beetje zand ondergedekt.

 

Binnenkort gaan de mannen de vaste beregening weer in het land leggen, met eerst de anti-nachtvorst-sproeiers (voor hele fijne nevel).

Na de nachtvorstperiode zullen deze kleine sproeiers vervangen worden door wat grotere voor de beregening.

 

Kijk ook eens op onze facebook-pagina (en volg ons)! Daar plaatsen we ook foto's en filmpjes. 

***   ***   ***   ***   ***

 

8-2-2021 Agri-fun !

Het heeft gesneeuwd! En niet zo zuinig ook... Het werk in de schuur gaat er wel om door, maar buiten...

Zoveel mogelijk hebben we met de schuifbladen aan de tractor en shovel het erf en plein min of meer sneeuwvrij gemaakt.

Her en der liggen nog grote bulten sneeuw, maar alles is weer goed bereikbaar en begaanbaar.

De jongens maken van de nood een deugd en hebben de oude ski's van zolder gehaald (nadat ze de sneeuw op zolder hadden opgeruimd).   

Een touw achter de tractor en daar gingen ze: de Markeweg over, het halve Brucht door.

Af en toe even stoppen om een auto uit de sneeuw te bevrijden of even een bult sneeuw aan de kant te schuiven voor een buur, en weer door.

Wat is het prachtig buiten!  We genieten er maar even van!  

***   ***   ***   ***   ***

3-2-2021 Een Hardi

Om aan de hoogste driftreductie-eisen te voldoen hebben we deze Hardi spuit met luchtondersteuning aangeschaft. Na een lange rit vanaf Schutz Landmaschinen in Duitsland is hij vandaag bij ons afgeleverd door Aufderhaar Transport uit Vriezenveen met een dieplader. Naast gewasbeschermingsmiddelen kunnen we deze Hardi zelfrijder natuurlijk ook gebruiken voor bijvoorbeeld vloeibare kunstmest!

Een hele investering..., maar deze machine voldoet aan alle eisen en we hopen er dan ook jaren plezier van te hebben.

Het luchtondersteuningssysteem zorgt ervoor dat de gewasbeschermingsmiddelen beter onder in het gewas komt en niet verwaaien kan. Daardoor kunnen we nog preciezer gewasbescherming toepassen en ook besparen op het middelengebruik.

Aankomend jaar zal in onze 2e-jaar lelies nog met de getrokken Amazone spuit gewekt worden. De spuitpaden zijn namelijk nog gebaseerd op een breedte van 33 meter, en deze Hardi is 'maar' 30 meter breed.  Bij het inplanten van de nieuwe percelen in het voorjaar worden de spuitpaden natuurlijk ingemeten op de nieuwe spuit, 

Overigens zal onze Amazone spuitmachine ook nog aangepast worden voor het nieuwe seizoen. De spuitdoppen zitten nu om de 50 cm maar dat zal worden aangepast naar doppen om de 25 cm. Ook dit is om zoveel mogelijk aan de nieuwste eisen te kunnen voldoen.

***   ***   ***   ***   *** 

31-1-2021 Nieuwe ronde...

Het nieuwe jaar is begonnen, en we zijn inmiddels druk bezig met het klaar maken van het plantgoed wat we straks in het voorjaar gaan planten. 

Eventuele ongerechtigheden worden eruit gehaald en het plantgoed wordt gesorteerd op maat om straks op het land weer een mooi gelijkmatig gewas te krijgen. Het ziet er allemaal prima uit, we zijn tevreden over de kwaliteit wat de afgelopen oogst ons aan plantgoed heeft opgebracht.  Dit plantgoed heeft sinds de oogst in de koeling gestaan en gaat na de verwerking ook weer terug de koeling in.

***   ***   ***   ***   ***

12-11-2020 't giet d'r bij!

Om onze verwerkingscapaciteit aanzienlijk te verhogen hebben we enige tijd geleden een extra sorteermachine gekocht, om parallel met onze huidige te draaien. Een gebruikte weliswaar, maar wel precies zo een als we zelf al hadden.

Een heel project al met al:  hij moest geplaatst worden, aangepast, een boel lagers vervangen en helemaal gecheckt. Er zijn een heleboel extra transportbanden gemaakt. De opvoerlijn moesten worden aangepast, hoekoplossing bedacht, werkplekken gemaakt, bordessen gebouwd, elektriciteit en internet aangesloten...  En natuurlijk ook nog ruimte overhouden zodat de buitendeur nog open kan. 

Maar:  hij dut ut!  En daar zijn we erg blij mee.

(lees verder onder de foto)20201112 coll dubb lijn 1500x900

De bollen worden aan een kant aangevoerd en daar wordt er nog wat stelen en onkruid ed. uit gehaald. en dan worden de bollen naar de beide sorteermachines geleid.

Die sorteren de bollen n.a.v. hun gewicht. Bij iedere bolmaat hoort een bepaald gewicht en de machines wegen alle bollen apart om ze op de juiste transportband te laten vallen. Alles natuurlijk computer-gestuurd!   

(lees verder onder de foto)20201112 coll verwerk 1500x900

De bollen worden dan nog gelezen op kwaliteit, eventuele andere afwijkingen en natuurlijk  wordt de maat gechecked, en automatisch geteld.  Dan komen alle bollen in de kratten en kunnen worden afgeleverd aan onze afnemers. Zoals op de foto te zien is hangen er overal  spatschermen tussen de mensen zodat ze niet de hele dag met een mondkapje op hoeven te hebben als bescherming tegen corona..  

***   ***   ***   ***   ***

4-11-2020 licht in de duisternis

Tja, we zitten altijd aan het einde van het jaar met onze oogstwerkzaamheden. Dan heb je al korte dagen en vroeg donker. Kan dat niet anders? Waarom beginnen jullie niet eerder, in september ofzo?  Nee, helaas gaat dat niet. Onze bollen zijn dan simpelweg nog niet klaar met groeien en afrijpen. 

Maar we zijn er aan gewend. De kipper-chauffeurs letten erop dat ze goed licht voeren, dat de lampen en ruiten niet smerig zijn en dat ze goed zichtbaar zijn.  Ze letten erop dat ze zo min mogelijk in de bermen ed. komen, en zullen indien mogelijk even op tegenliggers wachten. We proberen een rondje te rijden van het perceel naar de spoelerij, de ene weg heen en de andere weg langs terug. Zo komen onze heren chauffeurs elkaar in ieder geval niet tegen en dat scheelt behoorlijk. Ook leggen we zoveel mogelijk rijplaten bij de op- en afritten naar de percelen en plaatsen we natuurlijk de waarschuwingsborden voor modder op de weg.

Het is elk jaar een uitdaging, maar door samenwerken en je gezond boeren-verstand gebruiken ;) komt het goed!

20201104 rooien donker 1200x500

 ***   ***   ***   ***   ***