• Telefoon: +31(0)523-231324

  • E-mail: info@markhorstbloembollen.nl

He'j 't al heurd ?

16-12-2021     Onze lelie-oogst vindt grotendeels in november en december plaats. Dan is het al bijna winter, en dan zijn de dagen korter, 's avonds vroeg donker en soms is het best fris. Niet de meest ideale tijd voor oogstwerkzaamheden. Maar ja, onze gewassen zijn niet eerder zover afgerijpt, dus we moeten wel.

De mannen van de rooi- en spoelploeg maken soms best lange dagen en we proberen ze dan om een uur of half 6 van een warme maaltijd te voorzien. De mensen op de spoelerij kunnen dan even in de kantine gaan zitten, maar ja... de chauffers van de rooimachinen en tractoren zijn op het land. Toch ziet het er best gezellig uit zo'n  'diner by tractorlight'. En onze warkende helden hebben het dik verdiend!

2021-12-16_diner_by_tractorlight.jpg

***   ***   ***   ***   ***

 

5-12-2021     En kijk toch eens wie daar zomaar het land op komt rijden! Het is Sinterklaas zelf! Wat een leuke verrassing!

Samen met zijn Pieten kwam Sint eens kijken naar de stand van zaken tijden het lelies rooien.

2021-12-05_sinterklaas.jpg

Sint kwam langs met zijn stalen ros
Er ging op het lelieland flink wat modder los.
Hij kwam even kijken bij het rooiwerk, wat een feest
Want de rooiploeg is afgelopen jaar heel 'braaf' geweest.
Als beloning handenvol pepernoten.

Wat hebben ze er van genoten!

***   ***   ***   ***   ***

04-11-2021   Soms heb je een restje gewasbeschermingsmiddel wat oud is, of niet meer in de huidige regelgeving past. Deze kun je inleveren bij het kca-depot van je gemeente, In Overijssel loopt nu de actie 'Bezem door de middelenkast'. Je kunt, als landbouwer, kosteloos alles aanmelden, de verpakkingen worden van huis afgehaald, en op verantwoorde wijze verwerkt. Deze actie loopt nog tot 11 November.  

2021 11 04 bezem door de kast 1200x300

 ***   ***   ***   ***   ***

3-11-2021     En we zijn los! De eerste partij bollen van oogst 2021 is weer gesorteerd. Vele handen maken licht werk! De uitzendkrachten zijn vandaag weer begonnen, veel bekende gezichten van vorig seizoen.  

De leliebollen worden via de sorteermachine op de in het systeem ingegeven maten gesorteerd en geteld. Zo komen van de nateb het juiste aantal in de kratten en kunnen ze afgeleverd worden aan de koper.

 2021 11 01 collage weer los

***   ***   ***   ***   ***

31-10-2021     Dat was even een drukke week! Er is flink wat werk verzet. We zijn begonnen met het rooien van de leliebollen (voor een contractgever), Daarnaast hebben we pioenen geplant, en op een avond ook nog Lelietjes-van-dalen gerooid. Deze Lelietjes-van-dalen zijn gerooid en zijn ook gespoeld in onze spoelerij in De Krim. Verder is er weer gewerkt aan de nieuwe koeling, zoals o.a. het plaatsen van de ventilatioren en wanden. De stroomvoorziening (verzwaring van het net) is voor elkaar gekomen. Ondertussen staat in De Krim onze sorteerlijn weer kant-en-klaar zodat we volgende week kunnen starten met sorteren en afleveren van de leliebollen! Het weer zat ook mooi mee.

2021 10 31 collage druk druk

***   ***   ***   ***   ***

03-09-2021     Alle motorvoertuigen die op de openbare weg rijden met een constructiesnelheid van 6 km of meer moeten een officieel kenteken gaan voeren. Tot 31 december 2021 kun je dit zelf aan vragen bij de RDW, vanaf 1 januari 2022 zal het voertuig gekeurd moeten worden.

Laten we het dan direct maar regelen, dan is het maar weer klaar. Eventueel kun je voor de aanhangers met witte volgplaten gaan werken. Dat betekent dat je, als je een aanhanger, een pomp, een haspel of iets anders achter de tractor maakt, je dan een witte volgplaat met het zelfde kenteken als de tractor achterop bevestigen moet. Wij denken zo maar dat tijdens het werk, iedereen is druk - druk, daar niet alles van terecht zal komen. Dus i.p.v. volgplaten moet dan ook alle rijdend materiaal dat achter de tractoren ed kan ook worden geregistreerd bij RDW.

Dat was nog best een klusje, maar na heel wat heen-en-weer gemail met de RDW staat alles inmiddels netjes geregistreerd.

De bijbehorende kentekenplaten (met houders) hebben we besteld en zijn vandaag opgehaald. 

De hele boel kan op de machines gemonteerd worden. 

En dan moeten we nog even bedenken waar je dat groene kentekenbewijs laat, want dat zou je bij je moeten hebben als je op pad gaat. Op de tractoren is dat wel goed te doen, maar op de haspels? Of op een landbouwwagen of de kilver? We bedenken er vast nog wel weer wat op...

***   ***   ***   ***   ***

2021 08 31 coll 1

31-08-2021     Op ons bedrijf hebben de spuitmachines een belangrijke taak: we gebruiken ze voor gewasbescherming, voor het toedienen van meststoffen en biologische ziekte-werende middelen. Het hoort allemaal tot het takenpakket van onze getrokken Amazone en zelfrijdende Hardy spuitmachine.

We zijn altijd op zoek om de beste techniek te vinden, en de beste spuitdoppen om het middel daar te krijgen waar het hoort: op de plant en niet in de lucht en zeker niet bij een aanwonende.

Daarom werken we ook graag mee aan nieuwe proeven en onderzoeken, ondanks dat het best wat tijd kost...

Deze week zijn onze machines, en een aantal nieuw ontwikkelde doppen, getest in het veld door Syngenta.

Er zijn veldjes uitgezet die met de verschillende doppen zijn behandeld, met schoon water en contrastvloeistof.

Na drogen zijn de planten afgeknipt, en deze worden blaadje voor blaadje getoetst op bedekking.

Na een eerste toets hier thuis is alles opgestuurd naar het laboratorium in Zwitserland, voor een exacte toets. 

Hopelijk kan dit onderzoek bijdragen aan het verbeteren van gewasbeschermingstechnieken voor de hele sector.

2021 08 31 coll 2

 ***   ***   ***   ***   ***

26-08-2021    Er wordt bij ons op het erf hard gewerkt. Terwijl de bouwers van het bouwbedrijf vrij zijn i.v.m. bouwvak, worden bij ons de nodige werkzaamheden gedaan zodat iedereen na de bouw weer snel door kan. Er moesten nog afvoeren en leidingen worden verlegd en betonplaten gelegd worden. Betonvloeren verwijderd, oude betonplaten eruit gehaald en zo mogelijk worden hergebruikt. Putten (met vet- en olieafscheiders) zijn geplaatst, en 3 RemDry's in elkaar geknutseld. RemDry is een zuiveringssysteem van resten van gewasbeschermingsmiddelen in bijvoorbeeld water van de schoonmaakplaats van de spuitmachine. Het water verdampt en de gewasbeschermingsmiddelen blijven in droge vorm achter en kunnen dan afgevoerd worden. Verder is er met de kraan zand uit gehaald, en moest er weer ander zand in. Geshoveld, geschoven en getrild. Het grasland achter de schuur is weer vlakgemaakt en weer ingezaaid. Later in de herfst zal nog een bossingel worden ingeplant, maar voorlopig is het weer netjes. 

Onderstaande collage is van 15-8-2021 (tekst gaat verder onder foto):

2021 08 15 bouw collage

Na de bouwvak zijn de heren-bouwvakkers verder gegaan met het opbouwen van de staalconstruktie waar de geïsoleerde platen aankomen. Op het gedeelte wat onze werkplaats gaat worden hebben we de leidingen voor vloerverwarming op de betonstaalmatten gemonteerd. Het vloerenbedrijf heeft de vloeren gestort en afgewerkt (vlinderen). Het vlinderen duurt best lang, dat wordt nachtwerk. Gelukkig was het deel wat nog niet onder dak zit mooi voor de regen klaar!

***

Natuurlijk moet naast de bouw wel de verzorging van onze gewassen doorgaan. Dat is heel belangrijk, want dáár draait ons bedrijf natuurlijk helemaal om. We willen absoluut geen concessies doen, dus het is echt hard aanpoten dit zomer. Door de weersomstandigheden kunnen we dit seizoen met minder vaak beregenen toe, maar door het vochtige weer ligt wel echt onze gewasbescherming onder druk. De vinger aan de pols houden dus! Komt mooi uit dat we een extra gewasbeschermingsspuit hebben gekocht afgelopen winter, nu kunnen we nog beter  en efficiënter gebruik maken van de droge momenten. Ook is dit de periode dat afnemers even langskomen om samen te kijken hoe 'hun' bollen erbij staan. Ook daar nemen we natuurlijk tijd voor, en kunnen trots laten zien dat de gewassen er prima bij staan!

Collage van 26-8-2021:

2021 08 26 bouw collage

***   ***   ***   ***   ***

 

 

 

 

 

 

05-08-2021   Tussen de buien en de bouw- en sloopwerkzaamheden door is het tijd om de gerst te combinen. Hiervoor hebben we Muller VOF uit Rheezerveen gevraagd. We hebben het er mooi droog afgekregen, best bijzonder gezien de weersomstandigheden de laatste tijd. Inmiddels zit zelfs het meeste stro al in het pak en in de schuur om te gebruiken in de paardenhouderij van oma Markhorst. 

2021 08 05 combinen2 1000x500

***   ***   ***   ***   ***

 

 

21-07-2021     Inmiddels is het asbest-dak van de middelste schuur professioneel verwijderd door de 'mannetjes-in-witte-pakken'. Omdat deze schuur indertijd geïsoleerd is d.m.v.  het aanbrengen van purschuim, was het toch nog wel even een ding. Maar gisterochtend mochten de linten weer weg, en is ons erf weer vrijgegeven door de asbestsaneerder. 

En nu door met de sloop van de zijwanden.

De spanten moeten blijven staan want die willen we straks opnieuw gebruiken voor de opbouw van de nieuwe koeling.

De nieuwe kapschuur is inmiddels bijna klaar, er moet alleen nog electriciteit aangesloten worden (dus licht), en her en der nog wat bestrating gelegd.

Wij zijn er blij mee!2021 07 21 renovatie collage

***   ***   ***   ***   ***

 

 

 

 

20-7-2021     We zijn al weer een tijdje aan het koppen. Dit gebeurd vooral machinaal met de kopmachine die op de NH TD is gebouwd. Deze tractor heeft 4 evengrote banden en staat hierdoor mooi 'hoog op de poten' en kan gemakkelijk over het gewas heen rijden. 

De bloemen worden eraf gemaaid zodat de energie in de bol gaat, en niet in de bloem. Dit komt de kwaliteit en groei van de bollen ten goede. 
We koppen de lelies als de plant helemaal volgroeid is en de bloemknoppen beginnen te kleuren. Je zult dan ook niet zo vaak een gewas helemaal in bloei zien staan. 

Meestal koppen we de lelies wel 2 keer, soms zelfs wel 3 keer. De kunst is namelijk om zoveel mogelijk de knoppen mee te nemen en zo weinig mogelijk blad. Zo groeit de bol mooi door. Na de eerste keer komen er altijd weer nieuwe knoppen en dan maaien we ze nog een keer. 

Het soort op deze foto is ook al eerder gekopt zoals je kunt zien. 

En dat bruine op de bladeren? Dat komt van de roest in het bronwater waarmee we beregenen...

2021 07 20 koppen1 vierkant

***   ***    ***   ***   *** 

 

 

12-6-2021     Om ruimte te maken in de bestaande schuren voor extra koelruimte voor plantgoed, wordt nu eerst een werktuigenloods gebouwd. Gaat supersnel en vakkundig door Boma Staalbouw. Moet ook, want over 5 weken wordt de oude schuur kaal gemaakt, en moet dan natuurlijk helemaal leeg zijn. De werkplaats moet dan verhuizen naar een andere plaats, de machines en werktuigen naar de nieuwe schuur...  

2021 06 12 bouw collage

***   ***   ***   ***   ***

8-06-2021    Een paar dagen geleden waren we aan de ene kant van Hardenberg nog druk om het water van de dikke buiten van het land te krijgen, terwijl we vandaag 10 km verderop weer starten met beregenen... tja, zo gaat dat.

We hebben al wel eerder wat beregend dit seizoen, maar dat was tegen nachtvorstschade. Dit keer gaat het er om ervoor te zorgen dat de planten goed kunnen groeien. Het hoort erbij.

2021 06 08 collage beregenen

***   ***   ***   ***   ***

 

27-5-2021     Mooi klusje voor tijdens de regenbuien:  deze week zijn de ingepakte schubben uitgezeefd. Dit zijn kleine nieuwe bolletjes, veelal nog vast aan de schub waarop ze zijn gegroeid. Ze zijn gegroeid op een lelieschub, onder optimale  omstandigheden in een bak met kokos. We zeven nu de bolletjes (met schubjes) uit de kokos en dan zijn ze klaar om te planten. Dit is ons nieuwe uitgangsmateriaal voor de komende jaren!

2021 05 27 collage schubben

***   ***   ***   ***   ***

 

 

08-05-2021     We zijn begonnen met de bouw van een kapschuur. De plannen liggen er al lang, maar er moest vergunnings-technisch van alles geregeld worden. Maar nu gaat het toch echt gebeuren!

De nieuw te bouwen kapschuur komt aan de rechterkant op ons erf, precies naast het plein. Deze grond hebben we een aantal jaren geleden gekocht. Toen moest er nog vergunning komen om op deze plaats te mogen bouwen. Het bouwblok moest verschoven, en wat al niet meer.

De kapschuur wordt 60 meter lang, en 18 meter breed met een oversteek van 2 meter.

Er zal onder andere een geïsoleerde plaats voor onze spuitmachine worden gerealiseerd met opslagruimte voor gbm. Verder blijft de schuur aan de voorzijde open voor opslag van machines ed.  Nog veel werk te verzetten, maar de kop is er af!  Wordt vervolgd.

2021 05 08 bouw2 1000x400

 ***   ***   ***   ***   ***

16-4-2021    Zie je ze zitten, 't kleine grut?  Mooi toch. 

2021 04 16 kuikens1 600x500

Er is voorzichtig omheen gewerkt om niets te verstoren.

 

Dit nest is gelukkig (voor alsnog) niet aan rovers ten prooi gevallen. Helaas zien we her en der ook leeggehaalde nesten.

 

Natuurlijk moeten ooievaars en vossen en dassen en alle andere rovers ook eten, maar toch...

 
We hopen dat deze groot worden!
 
 
 
 
 
 
 
 ***   ***   ***   ***   ***
 
 

 

11-04-2020     Oei, er staat flink nachtvorst in de weersvoorspelling... Dus: actie!  We hebben besloten dat er op dit perceel 2-jarige lelies toch echt vorstdoek gelegd moet worden. Daar ben je nog wel wat mensen voor nodig en waar haal je die zo snel op zondag vandaan?  Met de hulp van vrienden en een aantal uitzendkrachten bleek het allemaal toch mogelijk te zijn!

De breedte van deze doeken is 16 meter, dus dat zijn nog wel hele lappen.  De wind lag zo nu en dan nog wel een beetje dwars. Maar uitendeljk ligt het perceel mooi onder het doek. Een hele geruststelling. Omdat het niet zo warm is overdag kan het doek gerust een paar dagen blijven liggen. Zoals het nu lijkt kan het aan het eind van de week er weer af. We houden het weersbericht in de gaten...

Het gaat hier om 2-jarige lelies, die vorig voorjaar geplant zijn. Ze zijn dus niet geoogst in de afgelopen herfst maar zijn de hele winter in de grond blijven zitten. Nu het voorjaar komt beginnen ze weer te groeien en zijn het inmiddels al weer hele plantjes. Aan het eind van dit jaar zal dit  perceel worden geoogst. Dan oogsten we plantgoed. Dat gaan we het komend jaar weer planten en dan groeien er leverbare bollen uit.

Op dit moment zijn we ook volop aan het lelies planten. 's Ochtends wel koud maar het gaat prima. We moeten er wel rekening mee houden dat er her en der vorst tussen bijvoorbeeld de kisten kan zitten, en dat het laden en lossen iets minder snel gaat.

***   ***   ***   ***   ***

08-03-2021     De voorjaarswerkzaamheden komen er weer aan!  Hoewel het nog wel nat is op het land zijn we bezig om o.a. de slootkanten te maaien.

Zo onderhouden we alvast de wateraanvoer van de percelen die we dit jaar gaan gebruiken. En we houden het land natuurlijk netjes.

Indien nodig laten we de loonwerker nog even de watergang uitkorven.  Op dit perceel is dat niet nodig, hier maaien we om de randakkers netjes en begaanbaar te houden.

 Om t.z.t. te kunnen beregenen gaan we op dit perceel gebruik maken van grondwater uit een bron.

 

2021 03 08 maaien12021 03 08 maaien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***   ***   ***   ***   ***

25-02-2021

Wat is het prachtig weer! Mooi weer om de drip klaar te maken. De sneeuw is weer weg en de schaatsen zijn opgeruimd. 

De grond is inmiddels droog genoeg om dripslangen te leggen. 

Met deze dripslangen kunnen we in droge tijden de planten water geven zonder dat het blad nat wordt.

Op deze manier kunnen we minder water gebruiken en ook minder gewasbeschermingsmiddelen.

We leggen 3 slangen naast elkaar in elk bed, die worden met een klein beetje zand ondergedekt.

 

Binnenkort gaan de mannen de vaste beregening weer in het land leggen, met eerst de anti-nachtvorst-sproeiers (voor hele fijne nevel).

Na de nachtvorstperiode zullen deze kleine sproeiers vervangen worden door wat grotere voor de beregening.

 

Kijk ook eens op onze facebook-pagina (en volg ons)! Daar plaatsen we ook foto's en filmpjes. 

***   ***   ***   ***   ***

 

8-2-2021

Het heeft gesneeuwd! En niet zo zuinig ook... Het werk in de schuur gaat er wel om door, maar buiten...

Zoveel mogelijk hebben we met de schuifbladen aan de tractor en shovel het erf en plein min of meer sneeuwvrij gemaakt, Her en der liggen nog grote bulten sneeuw, maar alles is weer goed bereikbaar en begaanbaar.

De jongens maken van de nood een deugd en hebben de oude ski's van zolder gehaald (nadat ze de sneeuw op zolder hadden opgeruimd).   

Een touw achter de tractor en daar gingen ze: de Markeweg over, het halve Brucht door. Af en toe even stoppen om een auto uit de sneeuw te bevrijden of even een bult sneeuw aan de kant te schuiven, en weer door.

Wat is het prachtig buiten!  We genieten er maar even van!  

***   ***   ***   ***   ***

Pagina 1 van 6

Parse error in downloaded data

Contactgegevens

Markeweg 5
7696 BG Brucht

0523-231324

info@markhorstbloembollen.nl

06-54314570