• Telefoon: +31(0)523-231324

  • E-mail: info@markhorstbloembollen.nl

He'j 't al heurd ?

Nachtvorstschade...

1-4-2019     Het is zeker geen grap, het heeft vanacht gevroren!

Onze zorgen betreffende nachtvorst gaan over de 2-jarige lelies. Dat zijn de kleine bolletjes die in 2018 zijn geplant, en 2 jaar op het perceel blijven staan. Deze bollen beginnen dus in het vroege voorjaar weer te groeien en inmiddels steken de plantjes al mooi boven de grond uit!.

Nu is het belangrijk om nachtvorst-schade te voorkomen. De planten zouden beschadigd kunnen worden waardoor ze kwetsbaarder worden voor bijvoorbeeld schimmelinfecties. 

Wij gebruiken hiervoor water. Eén perceel is de dag voor de vorst goed nat gemaakt met de vaste beregening. Natte grond geeft namelijk 's nachts meer warmte af dan droge grond. 

Verder hebben we op 2 percelen drip-slangen gelegd, ook om de grond nat te houden. Op elk bollenbed liggen 3 dripslangen (druppelslangen) waar we water door kunnen pompen. Bij één perceel werken we mee aan een proef en staat een pomp met een computer die ervoor zorgt dat het dripsysteem in werking gaat als de temperatuur onder de 3 graden komt. Als de temperatuur weer oploopt tot boven 3 graden gaat hij automatisch uit. Op het andere perceel hebben we niet zo'n computersysteen en hebben we 's nachts de drip aangezet en de nacht door laten lopen. 

We gebruiken ook beregening met extra fijne sproeiers als nachtvorstbestrijding. Zoals je op de foto kan zien zijn de plantjes 'ingepakt' in een dun laagje ijs. Dit systeem wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld de fruitteelt.

Als we tegen de droogte gaan water geven, gebruiken we dezelfde systemen, alleen worden dan de fijne sproeiertjes vervangen door grotere exemplaren.  Ook de dripslangen gaan we dan gebruiken om water te geven. Doordat het gewas niet nat wordt hopen we de planten een grotere weerbaarheid te geven tegen schimmelziektes. Daardoor kunnen we minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.

 

 

Parse error in downloaded data

Contactgegevens

Markeweg 5
7696 BG Brucht

0523-231324

info@markhorstbloembollen.nl

06-54314570